FLYSTYRTEN

På dette skjæret krasjlandet et tysk passasjerfly med 22 tyske offiserer og mannskap den 21. april 1944. De hadde vært i Tyskland og feiret Hitlers 55-års dag og ved innflyging over Norge tok flyet fyr. Antagelig grunnet eget avfyrt nødbluss fra flyet. 11 av tyskerne omkom og like mange ble reddet av lokale fiskere fra Hvaler, Onsøy og Fredrikstad. 11 år gamle Inger Synøve Olsen (bilde på forsiden) så havariet og glemmer det aldri. Historien om flystyrten med intervjuer og annet vil bli utstilt i forbindelse med forestillingen. Det planlegges også ulike kåserier om både flystyrten og andre temaer knyttet til andre verdenskrig.

FLYET

Vi får stadig spørsmål rundt fly-type og omstendighetene rundt flystyrten. Kjennere av ulike fly-typer ser raskt at dette bildet i utgangspunktet kan skurre. Tysk hakekors på en amerikansk Dakota. Dette er en fotomontasje og ikke det aktuelle flyet. Men fakta er følgende: Flyet som styrtet på Hvaler var en DC 3 Dakota fra Deutsche Lufthansa på vei fra Berlin til Fornebu. Det styrtet på et skjær ytterst i Guttormsvauven på Vesterøy. Tyskerne rekvirerte gjerne fly fra land de hadde okkupert og satte de i sivil trafikk. Det aktuelle flyet som styrtet var overtatt fra Holland. (Kilde: «Smuglere for Norges frihet», Jon Harald Holm)

ILLEGAL VIRKSOMHET

Lokale fiskere, særlig fra Onsøy og Hvaler fraktet mange illegale flyktninger over Hvaler og i sikkerhet i Sverige. Dette blir også et gjennomgangs-tema i forestillingen og vi skal få innblikk i hvordan dette påvirket både frakt-mennene og deres familier. Andre gode nordmenn bidro med å lage illegale aviser som formidlet de riktige nyhetene. Faren til Reidun Moe Bjelland (forsiden) var en av disse, og ble fengslet på Grini. Fangene på Grini vil også bli omhandlet i forestillingen.

Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med midler til tre konkrete prosjekter i årets oppsetning av Elleve for elleve. Brottet Kultur har fått midler til research, samt utvikling av manus og musikk, samt midler fra Amedia-ordningen til aktiviteter for barn og unge. I tillegg har barne- og ungdomsteateret Brottungær fått midler til instruktørkrefter m.m. til innstudering av forestillingen. Vi retter en stor takk for dette bidraget!