Roseslottet er en utendørs skulptur- og kunstpark på toppen av Holmenkollen i Oslo. Skapt av brødrene Eimund Sand og Vebjørn Sand!

Gjennom nærmere 300 kunstverk – monumentale malerier, installasjoner og skulpturer – løftes våre felles verdier frem: rettsstat, demokrati, og humanisme.

Historiene fortelles med andre verdenskrig som bakteppe, samtidig som temaene trekker tydelige paralleller til vår tid og den kampen for demokrati og menneskerettigheter som fortsatt pågår i dag.

Kopi av et tyvetalls motiv fra utstillingen blir utstilt i Brottet Amfi i juni, juli og august i sesongen 2024. Nærmere annonsering av åpning kommer.

«Wannseekonferansen» malt av Vebjørn Sand (Foto Roseslottet)

I 2020 var det 80 år siden Norge ble angrepet i 1940, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Det fikk brødrene Eimund og Vebjørn Sand til å realisere Roseslottet. Plassert på Frognerseteren er dette en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.

Gerd Golombek. Portrett malt av Vebjørn Sand.(Foto Roseslottet)

Roseslottet inneholder mange hundre bilder og verk. Blant annet finnes det 46 portretter av tidsvitner. Blant de noen av de siste gjenlevende som var utsatt for tysk okkupasjon. Gerd Golombek var en av de som ved en tilfeldighet unnslapp deportasjonen med Donau.

Mer info om Roseslottet: KLIKK HER