Roseslottet er en utendørs skulptur- og kunstpark på toppen av Holmenkollen i Oslo. Skapt av brødrene Eimund Sand og Vebjørn Sand!
Gjennom nærmere 300 kunstverk – monumentale malerier, installasjoner og skulpturer – løftes våre felles verdier frem: rettsstat, demokrati, og humanisme.
Historiene fortelles med andre verdenskrig som bakteppe, samtidig som temaene trekker tydelige paralleller til vår tid og den kampen for demokrati og menneskerettigheter som fortsatt pågår i dag.
Kopi av et tredvetalls motiv fra utstillingen blir utstilt i Brottet Amfi i juli i sesongen 2024.
«Wannseekonferansen» malt av Vebjørn Sand (Foto Roseslottet)
I 2020 var det 80 år siden Norge ble angrepet i 1940, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Det fikk brødrene Eimund og Vebjørn Sand til å realisere Roseslottet. Plassert på Frognerseteren er dette en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.
De Ufødtes Stjerne
«De ufødtes stjerne» er en visjon av menneskeverdet. Menneskeverdet står alltid på spill i ethvert menneskemøte. Menneskenaturen trenger et vern, nøyaktig som naturen. Dette vernet er bevisstheten om menneskeverdet. Ved stjernen kan publikum lese artikkel 1 fra “Verdenserklæringen om menneskerettighetene.” Når man betrakter nattehimmelen, stammer stjernelyset fra fortiden, ettersom lyset har brukt tid på å reise til oss. Men tenk om det var omvendt? De ufødtes stjerne lyser mot oss fra fremtiden og forteller om det fellesskapet vi også har med de menneskene som ennå ikke er født. Den er et menneskeobservatorium – for i sentrum av stjernen er det en blå globe som publikum kan gå inn i. Først da er verket fullendt, for da er mennesket i sentrum – humanismens credo. «De Ufødtes Stjerne» visualiserer fremtiden som et lysende håp i en dystopisk tid.
Gerd Golombek. Portrett malt av Vebjørn Sand.(Foto Roseslottet)
Roseslottet inneholder mange hundre bilder og verk. Blant annet finnes det 46 portretter av tidsvitner. Blant de noen av de siste gjenlevende som var utsatt for tysk okkupasjon. Gerd Golombek var en av de som ved en tilfeldighet unnslapp deportasjonen med Donau.
Mer info om Roseslottet: KLIKK HER